Forum 2015: Diskusija okruglog stola “Rešenje”

Forum 2015: Diskusija okruglog stola “Rešenje”
Program

Forum 2015

Datum

27 februar 2013

Podeli

Forum 2015, organizoje okrugli sto pod nazivom “Rešenje” koja će se održati u petak, 1. marta 2013, sa početkom u 10:00, sala Diar, Swiss Diamond Hotel. 

Kosovo je započelo novi dijalog sa Srbijom, uz posredovanje Evropske Unije, a jedno od najkritičnijih pitanja o kojima se trenutno diskutuje je pitanje kosovskih Srba, i pitanje njihove integracije u državne strukture Kosova. Iako Ahtisarijev Plan pruža naprednije rešenje za Srbe iz tog dela Kosova, krajnje rešenje je često traženo u nekim evropskim modelima manjinskih grupa, ne analizirajući detaljno šta takva rešenja ustvari donose.

Tim povodom je Forum 2015 uvideo potrebu da ove modele razmotri da se izbliza vidi šta ovi modeli nude u poređenju sa Ahtisarijevim Planom. Ova analiza, pod nazivom Rešenje? upoređuje Ahtisarijev Plan sa jedne strane i nekoliko modela koji donose niži ili viši nivo posebne brige prema etničkim i/ili kulturnim manjinama, koje se najčešće pominju: (1) Ohridski Sporazum u Makedoniji, (2) Autonomija Vojvodine, (3) Južni Tirol, i (4) Katalonija; razloženih u nekoliko kategorija koje su sastavni deo autonomije, kao što su: jezik, mediji, obrazovanje, zdravstvo, policija, religija, pravosuđe, političke institucije i ostali ključni elementi autonomije.

Na ovaj okrugli sto će biti predstavljena studija Ukloniti maglu konflikta” izrađenu od strane Kosovskog Instituta za Mir, koja se bavi problemom severa Kosova, političkim dešavanjima nakon 1999 godine, rasprostiranja (jedne ili više) vlasti na ovom delu Kosova. Ova studija pruža dovoljno informacija koje su veoma važne za ovu diskusiju.

Učitaj još

Prijavite se da primate vesti o KFOS