KFOS predstavlja seriju tekstova OPEN koji se bave socijalnim i političkim pitanjima na Kosovu

KFOS predstavlja seriju tekstova OPEN koji se bave socijalnim i političkim pitanjima na Kosovu
Datum

04 maj 2020

Podeli

Serija tekstova u formi OP-ED međunarodno poznatih autora i stručnjaka će biti objaviljivana na četiri najčitanijih portala na srpskom jeziku na Kosovu. Na RTV Kim, Crno Beli Svet, KoSSev i Gračanica online. 

Tekstovi se bave aktuelnim političkim i društvenim temama i procesima na Kosovu, u regionu i svetu. Ove teme, i per se teške, su još otežanije pandemijom novog corona virusa CV19 koja je između ostalog suzila prostor za diskusiju, suprotstavljanje mišljenja i civilnog aktivizma. Nadamo se da ćemo ovom inicijatovom proširiti taj prostor, ispunimo stvorenu prazninu i omogućimo drugačijim glasovima i stavovima prodor u virtuelni internet prostor. 

Ova inicijativa koju je osmislila i podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo – KFOS, a koja se izvodi u saradnji sa dvanaest srpskih NVO i medija sa Kosova (#Media Center, #Crno Beli Svet, #Forum for Development and Multiethnic Collaboration, #New Social Initiative, #NGO Aktiv, #Center for the Rights of Minority Communities, #Institute for Territorial Economic Development, #Humani Centar Mitrovica, #RTV Kim, #Gracanica online, #KoSSev) je započeta u aprilu ove godine i trajaće do kraja 2020. godine.

Na kraju 2020. godine ova inicijativa će biti propraćena sa analizama u osam sektora koji su ocenjeni kao najkritičniji za srpsku zajednicu na Kosovu, ali će detaljnije informacije o ovim analizama biti objavljene nešto kasnije.  

U nastavku su tekstovi koji su do sad objavljeni na srpskom jeziku, dok sadržaj, stavovi i/ili preporuke pripadaju autorima i ne neophodno odražavaju stavove KFOSa:

Ko to tamo peva, autora Vetona Suroia objavljen 6.04.2020.

Je l nešto bilo? autora Bodo Vebera objavljen 13.04.2020.

Dijalogu na respiratoru – Može li mu Lajčk dati novi život autora Augustina Paljokaja, objavljen 19.04.2020

KOSTT član ENTSO-E – Dobra ili loša vest? autor Dragiša Mijačić,  objavljen 26.04.2020

Korona virus i borba EU za promenu imidža u region od autora Augustin Paljokaj, objavljen 27.04.2020

U narednim nedeljama i mesecima očekujemo još mnogo zanimljivih i izazivnih tekstova renomiranih autora. Pratite nas.

Učitaj još

Prijavite se da primate vesti o KFOS