Fondacije za otvorena društva ulažu 1,5 miliona $ za testove za COVID-19 za Kosovo

Fondacije za otvorena društva ulažu 1,5 miliona $ za testove za COVID-19 za Kosovo
Program

Covid-19

Datum

02 septembar 2020

Podeli

Fondacije za otvorena društva su danas saopštile da planiraju da doniraju 1.500.000 dolara za pomoć kosovskim institucijama u borbi protiv pandemije COVID-19.

Sredstva za vanredne situacije će iskoristiti Kosovska fondacija za otvoreno društvo za kupovinu oko 100.000 Real Time PCR testova za COVID-19 omogućavajući javnim institucijama da povećaju svoj kapacitet testiranja, uključujući u regionalnim bolnicama - što predstavlja veliki podstrek za javne institucije koje trenutno mogu da sprovedu oko 500 testova dnevno.

„Testiranje je važan korak u pomoći u kontrolisanju pandemije“, rekao je Alexander Soros, zamenik predsednika Odbora Fondacija za otvorena društva. „Pobeda u borbi protiv COVID-19 je od ključnog značaja kako bi se kosovskom narodu omogućio napredak i prosperitet“.

Ovaj jednokratni grant deo je šireg angažmana Fondacija za otvorena društva za ublažavanje efekata pandemije. U aprilu su Fondacije obećale investiciju od 130 miliona dolara za borbu protiv kraha koji je izazvala pandemija virusa korona širom sveta. Samo na Kosovu, Fondacija je potrošila oko 600.000 dolara na pomoć ugroženim zajednicama poput porodica zatvorenika i manjina, neformalnih radnika i nezavisnih medija.

„Pandemija je razotkrila osetljive tačke u sistemu našeg javnog zdravstva i opustošila našu privredu“, rekao je Luan Shllaku, izvršni direktor Kosovske fondacije za otvoreno društvo. „Nadamo se da će povećanje kapaciteta za testiranje pomoći kosovskim institucijama u upravljanju zdravstvenom krizom i doprineti sigurnom otvaranju privrede“.

Učitaj još

Prijavite se da primate vesti o KFOS