KFOS danas u Prištini lansira „Solarni paneli u školama“

KFOS danas u Prištini lansira „Solarni paneli u školama“
Datum

07 april 2023

Podeli

U petak, 7. aprila je lansiran projekat „Solarni paneli u školama na Zapadnom Balkanu“ u dve niže srednje škole, „Qamil Batalli“ i „Iliria“ u Prištini. Uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, a realizovan u saradnji sa Opštinom Prištinom i Jaha Solar, ovaj projekat ima za cilj da promoviše energetsku tranziciju povećanjem kapaciteta za proizvodnju čiste i obnovljive energije — kao i da omogući javnim školama da smanje troškove za energiju, a ušteđena sredstva iskoriste za druge potrebe.

Kao rezultat ovog projekta, dve pilot škole u Opštini Prištini, „Qamil Batalli“ i „Iliria“, su pridobile postavljanja solarnih panela kapaciteta 20.25 kW, odnosno 18.9 kW, što će školama omogućiti da uštede od 21% i 30% na računima za struju. U novčanom smislu, škole će moći da uštede od 2.200 do 2.500 evra godišnje samo na računima za struju.



Projekat ima za cilj proširenje izvora prihoda za javne škole, jačanje samouprave i vlasništva nad socijalnim programima, podršku prelasku na održivu energiju, povećanje društvene inkluzije u obrazovanje i stvaranje ekološki prihvatljivih škola.

Direktor škole „Qamil Batalli“, g. Liridon Maliqi, se zahvalio KFOS-u na investiciji, Opštini Prištini na prilici da se ova investicija sprovede u školama u Prištini, a posebno u njegovoj školi, kao i Jaha Solaru na implementaciji projekta.

Zamenik gradonačelnika Opštine Prištine, g. Alban Zogaj, je rekao da je Opština Priština veoma zahvalna na ovakvoj investiciji, jer se time ne pomaže samo opštini već i celom Kosovu i energetskoj industriji u zemlji.

„Ovi projekti, bilo da su mali ili veliki, pomažu u uštedi energije jer koriste solarnu energiju, koja je besplatna energija. Cela ideja je da se koristi ta energija i ne koristi energija proizvedena sagorevanjem uglja koja je izuzetno štetna po životnu sredinu i ljudsko zdravlje“, rekao je zamenik gradonačelnika Zogaj.

Dok je izvršna direktorka Kosovske fondacije za otvoreno društvo, gđa Lura Limani istakla da je ovaj pilot projekat deo regionalnog projekta koji se realizuje u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Srbiji, dok će ove godine početi da se sprovodi i u Bosni i Hercegovini. „Zahvaljujemo se opštini na saradnji i nadamo se da će, kao što su i obećali, vratiti ušteđena sredstva u školu kao investiciju u infrastrukturu ili dodatne aktivnosti“, rekla je gđa Limani.

Na inauguraciji je prisustvovala i gđa Zanfina Kabashi iz Jaha Solar, koja je održala kratku prezentaciju tehničke strane implementacije projekta. Investicija je u potpunosti sprovedena sredstvima Kosovske fondacije za otvoreno društvo, dok ako bi je sprovela opština ili sama škola, povraćaj investicije bi bio 6 godina. Pošto osnovne škole na Kosovu ne upravljaju budžetom, a nemaju čak ni bankovne račune, ušteđena sredstva, prema obećanju Opštine Prištine, će biti vraćena školama da bi se doprinelo njihovom održavanju ili povećala kapitalna ulaganja u ove dve škole.

Projekat je zajednička inicijativa Fondacije za otvoreno društvo u četiri balkanske zemlje - Albaniji, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Projekat će se u 2023. proširiti i na Bosnu i Hercegovinu.

Prijavite se da primate vesti o KFOS