Serija političkih istraživanja 'Jačanje kosovske perspektive'

Serija političkih istraživanja 'Jačanje kosovske perspektive'

Ova serija od pet studija predstavlja seriju policy notes koja se objavljuju od 2018. godine i koja se bavi takozvanom „novom fazom“ u političkom dijalogu između Kosova i Srbije koji je vodi EU, to jest pregovori o konačnom, sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu o punoj normalizaciji odnosa dveju zemalja.  

Ova serija, čiji su autori viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije (DPC), Bodo Weber (Berlin) i glavni urednik Koha Ditore, Agron Bajrami (Priština), obuhvata najvažnije aspekte i elemente potencijalnog budućeg sporazuma kako sa kosovske tako i sa međunarodne tačke gledišta.

Serija je deo šireg programa dijaloga i zagovaranja pod nazivom „Jačanje kosovske perspektive - pregovori o konačnom sveobuhvatnom sporazumu između Kosova i Srbije“ u organizaciji Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS, Priština) i Saveta za politiku demokratizacije (DPC Berlin), koji se sprovodi od 2018. godine (gde je Grupa za pravne i političke studije, GLPS takođe učestvovala u prvoj godini). On predstavlja najveći, najdugoročniji, nezvaničan napor dijaloga - međustranački dijalog između kosovskih političari, između kreatora politike i civilnog društva i između kosovskih aktera i zvaničnika i kreatora politika iz glavnih EU centara i Zapadnog Balkana do sada.

Prva četiri studija su već predstavljena i bila su teme diskusije između kreatora politika na Kosovu a i šire; sa novom, petom i poslednjem studijom zaključujemo seriju koja je sad dostupna za širu kosovsku, srpsku i međunarodnu javnost.

Studija br. 1 „Izvorni okvir političkog dijaloga“ - bavi se izvornim okvirom, ciljevima i principima koji su činili prvobitni aranžman i uspeh političkog dijaloga;

Studija br. 2 „Kako priznati realnost? Pitanje srpskog priznanja Kosova“  - bavi se pitanjem priznavanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije;

Studija br. 3 „Put Kosova ka članstvu u EU i UN“ - bavi se pitanjem članstva Kosova u EU i UN;

Studija br. 4 „Kolektivna etnička zaštita kao sredstvo (dez)integracije: Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom“ - bavi se pitanjem integracije kosovskih Srba;

Studija br. 5 „Šta Kosovo može da ponudi Beogradu? Bilateralna pitanja u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu”- bavi se bilateralnim pitanjima.

Serija studija dostupna je na engleskom, albanskom, srpskom, nemačkom i francuskom jeziku (prva tri studija).

Umesto pružanja gotovih preporuka o pregovaračkoj poziciji Kosova, ovi politički radovi žele poslužiti kao katalizator intenzivne i produktivne rasprave i dijaloga. Koristeći ovaj pristup, autori i organizatori celokupnog programa imaju za cilj da pomognu u prevladavanju strukturnih ograničenja koja se odnose na pregovore o sveobuhvatnom konačnom sporazumu. Oni se nadaju da će ovaj doprinos podržati trenutne napore za uspešno ponovo pokretanje/ resetovanje pregovora u dijalogu o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu.

Krajnji cilj je doprineti održivom rešenju spora između Kosova i Srbije kojim će obe zemlje okončati status nedovršene države, stvarajući važne preduslove za održivu demokratsku transformaciju i Kosova i Srbije i trajni mir u regiji.



Učitaj još

Prijavite se da primate vesti o KFOS