Procesi i liberalizimit të vizave për Kosovën

Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur, dhe partnerët e tij të shoqërisë civile, vazhdon me fushatën për liberalizimin e vizave të filluar ne prill të ketij viti, me letrën dërguar Përfaqësueses së Lartë të Bashkimit Evropian, Federica Mogherinit, Komisionerit Johannes Hahn dhe Komisionerit Dimitris Avramopoulos.

Me këtë fushatë, organizatat e shoqërisë civile i drejtohen  autoriteteve të Bashkimit Europian dhe Qeverisë së Kosovës. Fushata përmban vendosjen e posterave në aeroport të Prishtinës si dhe në media sociale,  një film dokumentar që do të jetë i gatshëm në gusht të këtij viti, si dhe një peticion qytetar drejtuar akterëve kryesorë të izolimit të vendit, Bashkimit Europian dhe Qeverisë së Kosovës.

Nga 14 korriku 2015, në secilën komunë, OJQ-të partnere të KFOS do t’i vendosin vend nënshkrimet e peticionit, të cilat do t’i identifikoni lehtë me imazhet e më poshtme.

Teksti i këtij peticioni, që pritet të nënshkruhet nga shumë qytetarë do të jetë ky:

“Ne qytetarët e nënshkruar në këtë peticion jemi të bindur se izolimi i Kosovës i imponuar me viza Shenghen, tashmë ka filluar t’i ndikojë negativisht të gjitha lëvizjet në shoqëri, dhe të le gjurmë të pakthyeshme në proceset zhvillimore që aq shumë na duhen. Kufizimi i lëvizjes së lirë, i vendeve Europiane brenda Europës, është një paradoks i kohës, sidomos sot, kur globalizimi e ka përfshirë çdo skutë të jetës, dhe e pamundëson zhvillimin normal atëherë kur nuk ka liri të lëvizjes.

Kërkojmë nga autoritetet e Bashkimit Europian, si dhe nga Qeveria e Kosovës që sa më parë t’i krijojnë kushtet për liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës. BE-ja duhet të na trajtojë ashtu si i ka trajtuar vendet tjera në rajon, ndërsa qeveritarët tanë duhet t’i plotësojnë kriteret e vendosura me më shumë vullnet dhe vendosshmëri.

Nëse duam më shumë zhvillim ekonomik, edukim cilësor, shëndet publik, këmbim kulturor dhe sportiv, e sidomos nëse duam më pak Kosovar që duan të migrojnë, atëherë jemi të bindur se duhet liberalizuar vizat Shengen sa më parë!”

Peticionin mund ta nënshkruani edhe online, duke klikuar mbi këtë link.

 

The Process of Visa Liberalization for Kosovo

Kosovo Foundation for Open Society and its partners from the civil society continue their campaign for visa liberalization, which began in April 2015, through an open letter sent to Federica Mogherini, High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy, Johannes Hahn, Commissioner for European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations, as well as Dimitris Avramopoulos, Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship.

The civil society organisations are addressing the European Union authorities and the Government of Kosovo through this campaign. The campaign includes poster placement at the airport of Prishtina and the social media, a documentary film which is to be finalised in August 2015, as well as a petition to the main actors responsible for the isolation of this country, namely the European Union and the Government of Kosovo.

From July 14, 2015, KFOS’s partner NGO’s, will, in every municipality be present with petition desks that could be identified very easily by the images below.

The petition text to be signed by citizens is as follows:

“We, the citizens who have signed this petition, believe that the isolation of Kosovo through the Schengen visa regime has begun to affect the prospects for change in society and the development processes, which are so badly required. Restricting the freedom of movement of the citizens of a European country within Europe itself is a paradox, especially nowadays with the trend of globalization in every walk of life. In addition, it hinders the normal development of the country.

 

We ask the European Union authorities and the Government of Kosovo to create conditions for the liberalisation of visas for the citizens of Kosovo as soon as possible. The EU should treat us in the same way it did with the other countries in the region, whereas our government should try to meet the set criteria with greater commitment.

If we want greater economic development, better education, health services, greater possibilities to exchange experiences in the fields of sports and culture and fewer potential migrants from Kosovo, we think that visa liberalisation must take place as soon as possible!”

The petition can also be signed online by clicking on the following link.

 

 

 

 

 

 

27 Comments
 1. EU say NOT to racism

 2. I whould like my family and my friends easyle to come and vizit me or ve kan be together holidays anywere were we whant

 3. Liberalizimi i vizave eshte i demshem per Kosoven dhe popullin e saj apo tij sepse ne e dim qe nga koha para dhe pashistorike Europa na ka shkelur vazhdimisht perveq shkeljeve ajo edhe na ka shitur ne cdo traktat qe eshte bere, andaj jam absulutisht kunder antaresimit ne vellezerit e serbise.

 4. Treat us fearly , we dont want to be izolacion but we wont to have Viza libaratision for Kosova but I Am a Human is time to treavel free …

 5. Shum e qellume kjo kerkes e liberializmit te vizav se edhe na jem evrop si gjith evropa

 6. Treat us fairly!!!

 7. Please,and we are Europe,but we from now are in big jail,and we want to be frre to visit all Europe beauty contres,please it’s in u hand to do greate thing’s for us.

 8. I want to travel and visit my family in europe.

 9. why?

 10. Lezet me prit vitin e ri dikun ne evrope pa u malltretu neper ambasada

 11. Kosova ISOLATION represent an racist-related decision by the EU with no reasonable reason to keep it like this. The only country in the Europe under isolation, experienced genocide just 16 years ago, and having European mission for “rule of law” (so called EULEX)-one of the most corrupted ever (that specially and really governed Kosova justice for years that “accidentally” is the most corrupted branch…),…. This represent an incorrect, unfair, experimental, racist, and whatsoever treatment by the EU! Actually, people of Kosova-Albanians are treated as laboratory animals, Kosova as a lab, while EU is performing the researcher. I think the researcher is really bad, otherwise it should conclude its investigation so far?!

 12. I have an American citizenship, but i cant use it because my friends are isolated

 13. the entire story on Visa Liberalisation for Kosovo does not need any comment.
  Thank you.

 14. Be

 15. “We, the citizens who have signed this petition, believe that the isolation of Kosovo through the Schengen visa regime has begun to affect the prospects for change in society and the development processes, which are so badly required. Restricting the freedom of movement of the citizens of a European country within Europe itself is a paradox, especially nowadays with the trend of globalization in every walk of life. In addition, it hinders the normal development of the country.

 16. I want to use my right of free movement

 17. Një fushatë në mision të paqës.

 18. votoj- e përkrah

 19. fajin e kan ma shum europianet qe 16 vite nen mbiqkyrjen e tyre dhe ende me viza , e faji yn osht protestojm lidhje e pa lidhje e kush hala sdu e me protestu para zyres se E U ne prishtin , cka kan plotsue kushte ma shum shtetet ne regjion e na si kena plotsu , taman experiment me neeee …

 20. Why should we be isolated ?!

 21. Per liberalizim te viazav!

 22. jemi pro kti fondacioni

 23. Kërkojmë liberalizimin e vizave!

 24. liberalizimi i vizave shengen per kosoven

 25. deshiroj qe sa me pare te behet liberalizimi i vizav per kosov , izolim mjaft

 26. EU say NOT to racism fur europa ich bitte an ganze folk den europa kein racism free liberasilation viza fur kosovo

 27. Jo ska liberalizim se po thuni ausllanderat ma myten kshtu rrini nks ma mir

Leave a Reply