Forum 2015 was established in 2003 as a joint initiative of two of Kosovo’s most prominent NGOs – Kosovo Foundation for Open Society (KFOS) and RIINVEST Institute. At that time, Kosovo was overgrown with NGOs focusing on matters of a limited scope. Kosovo needed a competent civil society actor committed to big issues central to Kosovo’s broader development. The creation of Forum 2015 provided such an actor. Even today, Forum 2015 is one of few players willing and able to deal with bold, wide-ranging topics of direct importance to Kosovo’s political and economic future.

Confident that Kosovo’s future lies within the Euro-Atlantic structures, Forum 2015 is particularly committed to prepare Kosovo for integration into the EU. The topics chosen for Forum 2015’s projects reflect this ambitious mindset, and are consequently cross-sector in range.

Kosovo’s institutions are still maturing. Forum 2015 believes it is crucial to debate and research pressing issues in order to make Kosovo’s development smoother and the encumbrances smaller. Raising awareness and competencies within Kosovo’s civil society, as well as among political, academic and business actors will help enable Kosovo to face its future challenges.

Forum 2015’s activities reflect our broader strategy of competence building and advocacy in support of Kosovo’s Euro-Atlantic integration.

Our high-profile discussion events offer an arena where local and international decision-makers, experts and stakeholders meet and debate topics of pressing relevance to Kosovo’s Euro-Atlantic ambitions.

With Forum 2015’s publications, Kosovo’s decision-makers are provided with research, analysis and substantive policy proposals. Our publications preserve relevant recommendations and concerns raised at the discussion events, and inspire continuing debate.

As part of our advocacy strategy, Forum 2015 ensures that our events and publications are widely publicized and broadcasted. We react to day-to day developments in Kosovo, issue statements, prepare policy papers and arrange meetings and press conferences to quickly advocate our analyses and proposals.

Since Forum 2015’s establishment, our projects have developed and strengthened Kosovo’s civil society and, more broadly, political culture. This achievement is in itself key for preparing Kosovo for Euro-Atlantic integration.

Our previous projects have focused on the unresolved status issue, developments in Kosovo’s economy and education system, decentralization, as well as other topics of immediate concern for Kosovo’s Euro-Atlantic aspirations.

At Forum 2015, we acknowledge the importance of utilizing and nurturing Kosovo’s own resources. Connecting Kosovo’s intellectual energy and focusing it on pressing contemporary topics is central to Forum 2015’s competence building strategy.

In concrete terms, we actively involve other civil society actors and experts in our projects – through cooperation, delegation and/or funding. Selecting and gathering academics, politicians, and representatives from the business sector, Forum 2015 provides these with a unique arena for cooperation, debate and production.

Forum 2015 has wide-ranging contacts also among prominent regional and international civil society actors, diplomats, experts and politicians. These are selectively called upon to contribute to our projects when appropriate.

Integriteti dhe (pa)ndëshkueshmëria në prokurim
Mungesë angazhimi? Një vështrim mbi spektrin e politikave të vendeve anëtare të BE-së ndaj Kosovës
Çështjet që e frenojnë zhvillimin në Kosovë - REPUBLIKA
Historia e Kosovës në tekstet mësimore të historisë në Kosovë, Shqipëri, Sërbi, Mal të Zi dhe Maqedoni

Historia e Kosovës në tekstet mësimore të historisë në Kosovë, Shqipëri, Sërbi, Mal të Zi dhe Maqedoni

Raporti vë nën objektiv paraqitjen e historisë së Kosovës që nga antikiteti (prejardhja e shqiptarëve) e deri më sot (lufta e UÇK-së) nëpër tekstet mësimore për shkolla fillore e të mesme të Kosovës, Shqipërisë, Sërbisë, Malit të Zi dhe Maqedonisë. Tekstet e lëndës së historisë të këtyre pesë vendeve, të miratuara nga ministritë përkatëse të arsimit, kanë shërby si burimi themelor i këtij raporti. Janë krahasuar përshkrimet e bëra nëpër këto historiografi duke i nxjerrë ngjashmëritë dhe dallimet mes tyre. Read more...
Ecje nëpër akull: Kushtëzime, sfida dhe reforma drejt BE-së

Ecje nëpër akull: Kushtëzime, sfida dhe reforma drejt BE-së

Të hënën, më 7 Nëntor 2016 u mbajt konferenca e Forum 2015: “Ecje nëpër akull: Kushtëzime, sfida dhe reforma drejt BE-së”. Duke sjellë së bashku diplomat, politikë-bërës, media dhe përfaqësues të shoqërisë civile, qëllimi ishte nxirren në pah sfidat me të cilat ballafaqohet Kosova vis-à-vis si drejt qeverisjes së mirë, ashtu dhe drejt procesit të integrimit Evropian. Read more...
Kosova në UNESCO

Kosova në UNESCO

Kemi kënaqësinë t'ju ftojmë në tryezën e Forumit 2015 "Kosova në UNESCO", e cila do të mbahet me 14 prill (e enjte) me fillim në orën 13.00, në Swiss Diamond Hotel, Salla Dyar. Panelistë të tryezës do të jenë: Petrit Selimi, UD Ministër i Punëve të Jashtme, Caroline Jäger-Klein, eksperte e trashëgimisë kulturore nga Universiteti Teknik i Vienës, Ambasador Dimitris Moschopoulos, këshilltar i institucioneve të Kosovës për trashëgiminë fetare dhe kulturore dhe Sali Shoshi nga Trashëgimia Kulturore pa Kufij. Read more...
Zgjerimi i BE-së kah Ballkani: Si na sheh Evropa?

Zgjerimi i BE-së kah Ballkani: Si na sheh Evropa?

Më 9 mars 2016, në orën 10:00, në Hotelin Swiss Diamond në Prishtinë, do të mbahet tryeza e radhës e Forum 2015, organizuar nga Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur dhe European Policy Center. Në këtë tryezë do të diskutohet për qëndrimin e vendeve anëtare të BE-së ndaj zgjerimit drejt Ballkanit. Read more...
Investimet Kapitale në Kosovë - Forum 2015

Investimet Kapitale në Kosovë – Forum 2015

Më 23 qershor 2015, në Prishtinë u mbajt tryeza e radhës e Forum 2015. Me këtë rast u prezentuan katër analiza te hulumtuara nga Instituti Riinvest dhe organizata Çohu.  Rezultatet e studimeve të investimeve kapitale në Kosovë: Koncesionimi i Aeroportit të Prishtinës, Privatizimi në Sektorin e Energjisë, Tentimi i Privatizimit të PTK-së, si dhe Ndërtimi i Autostradës Prishtinë – Shkup, u prezentuan nga instituti Riinvest, ndërsa në panel diskutimi pjesëmarrës ishin Lumir Abdixhiku – Drejtor Ekzekutiv i Intstitutit Riinvest... Read more...
Tryeza rreth Investimeve Kapitale në Kosovë - Forum 2015

Tryeza rreth Investimeve Kapitale në Kosovë – Forum 2015

Tryeza do të mbahet me datën 23 Qershor, 2015, në orën 10:00, në hotelin Swiss Diamond, salla Dyar. Panelistët e ftuar për të diskutuar më tutje çështjen e investimeve kapitale janë: Z. Blerand Stavileci Ministër i Zhvillimit Ekonomik, Muhamet Mustafa, Kryetar i Komisionit Parlamentar për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti dhe Industri, Visar Ymeri, Zëvendëskryetar i Komisionit Parlamentar për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti dhe Industri, Arbana Xharra, Kryeredaktore e Gazetës Zëri dhe Lumir Abdixhiku, Drejtor Ekzekutiv i Institutit Riinvest. Read more...