cfar-pas-msa-thumbnailEcje nëpër akull: Kushtëzime, sfida dhe reforma drejt BE-së

 

Të hënën, më 7 Nëntor 2016 u mbajt konferenca e Forum 2015: “Ecje nëpër akull: Kushtëzime, sfida dhe reforma drejt BE-së”. Duke sjellë së bashku diplomat, politikë-bërës, media dhe përfaqësues të shoqërisë civile, qëllimi ishte nxirren në pah sfidat me të cilat ballafaqohet Kosova vis-à-vis si drejt qeverisjes së mirë, ashtu dhe drejt procesit të integrimit Evropian.

 

 

 

_dsc2942E ndarë në tri sesione të veçanta, konferenca filloi me fjalën hyrëse të drejtorit ekzekutiv të Fondacionit të Kosovës për Shoqëri të Hapur, Luan Shllaku. Më pas, Augustin Palokaj prezantoi punimin “Cfarë pas MSA? Raportet Kosovë-BE”, ku Palokaj  dhe Gjeraqina Tuhina analizojnë hapat e ardhshme në procesin e integrimeve evropiane të Kosovës. Diskutimi pasues në panel, mblodhi kryeministrin Isa Mustafa, shefen e zyrës së BE-së Nataliya Apostolova, si dhe publicisti Veton Surroi. Paneli i dytë dhe i tretë u zhvilluan paralelisht, duke adresuar dialogun Kosovë-Serbi, si dhe reformat në Sundimin e Ligjit në kuadër të integrimeve Evropiane të Kosovës.

_dsc2857Përgjatë konferencës janë publikuar punimet e organizatave jo-qeveritare të mbështetura nga Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur në fushën e integrimeve evropiane të angazhuara që ta monitorojnë dhe analizojnë punën e bërë të instutucioneve qeveritare gjatë vitit paraprak. Ekspertiza e OJQ-ve të angazhuara në fushat që tashmë i njohin mirë e bën këtë material të vlefshëm në gjurmimin e arritjeve dhe ngecjeve të Kosovës karshi agjendës evropiane. Për më tepër, këto raporte shërbejnë si platformë avokimi për rekomandimet që jepen në to, në institucionet e vendit dhe ato të BE-së, duke përforcuar në këtë mënyrë zërin e shoqërisë civile dhe ndikimin e saj në politikbërjen në vend.

 

 

On Thin Ice: Conditionality, Challenges and Reforms toward the EU

_dsc2903On November 7, 2016, Kosovo Foundation for Open Society and Group for Legal and Political Studies organized Forum 2015 with the subject On Thin Ice: Conditionality, Challenges and Reforms toward the EU. By bringing together diplomats, policymakers, media, and civil society representatives, the conference aims to put to the front challenges that Kosovo faces vis-à-vis good governance, but also that of the EU integration process.

The conference was split into three sessions. The Upshot of the SAA: Kosovo-EU Relations was the first session with opening remarks by the Kosovo Foundation for Open Society’s Executive Director Mr. Luan Shllaku. The session continued with Mr. Augustin Palokaj’s presentation of the study’s main findings, The Upshot of the SAA: Kosovo-EU Relations, and the next steps in the European integration process, followed by a panel discussion with the Kosovo Prime Minister Mr. Isa Mustafa, EU Special Representative Ms. Nataliya Apostolova, and the founder of Koha Ditore Mr. Veton Surroi. The second and the third parallel panels discussed the Kosovo – Serbia dialoge and Rule Of Law Reforms And Eu Integration respectively.

_dsc2949Supported by KFOS, NGO’s of relevant fields have also published their analysis of the work the government institutions have done during the previous year. These publications will serve as advocacy platform for recommendations to be taken into account from local and EU institutions, by empowering the civil society landscape to influence policy making.

Leave a Reply