Shkolla për Integrime Evropiane

Shkolla për Integrime Evropiane tani edhe në Mitrovicën veriore Prej 30-31 gusht 2014 në Kopaonik u mbajt punëtoria fillestare e Shkollës për Integrime Evropiane, iniciativë kjo e cila zbatohet në kuadër të konceptit të Fondacionit të Kosovës për Shoqëri të Hapur “Reconnecting Mitrovica”. Në këtë punëtori morën pjesë 30 pjesëmarrës nga 4 komunat në veri të vendit nga sektorët e ndryshëm të shoqërisë si zyrtarë komunal dhe të institucioneve publike, pjesëtarë të shoqërisë civile, mediave dhe student. Ligjerues në këtë punëtori ishin ekspert eminet dhe njohës të proceseve integruese nga Serbia si dhe ambasadorë të shteteve fqinjë tashmë veç antarë të BEs, të cilët ndanë përvojat dhe njohuritë e veta me pjesëmarrësit. Temat e trajtuara gjatë punëtorisë ishin: BE dhe

Read more

16,000 messages for Democracy by Luan Shllaku

At the Mihal Grameno school on the outskirts of Kosovo’s capital, Prishtina, three signs greeted voters as they cast their ballots in parliamentary elections this weekend: No guns; No smoking, and; Report election fraud via text message. “One of the reasons I voted today,” smiled Vjosa Misini of Fushë Kosovë while exiting the school, “was that I had more confidence in the integrity of the election because of Vote & Watch.” Ms. Misini was referring to the platform launched by the Kosovo Foundation for Open Society (KFOS) which empowered the entire Kosovar citizenry to be watchdogs over their own electoral process. And active watchdogs they were. Despite low overall turnout, citizens submitted close to 16,000 text messages to Vote &

Read more

A (text) Message for Democracy by Luan Shllaku

This weekend Kosovars head to the polls to elect a new parliament. But voting isn’t the only thing they’ll be doing. By dint of the ‘Vote & Watch’ campaign organized by the Kosovo Foundation for Open Society, every citizen has also been empowered—via a free-to-use text messaging platform—to serve as independent watchdog over their own electoral process. Let me explain. The last time Kosovo held general elections was in 2010. Christopher Dell, the US Ambassador at the time, characterized the experience as an exercise in industrious vote stealing. Sadly, he was right. Over 40 percent of the ballot boxes were tampered with, leaving behind an embittered population. This year’s national elections are particularly important. It’s the first time in our

Read more

KFOS, again with Vote and Watch

KFOS, again with Vote and Watch Just like during the past elections, this time KFOS will again provide you with the opportunity to report eventual irregullarities that you may observe during the election process. During the local elections of 2013, we have received around 12,000 SMS-s, reporting irregularities that you had observed. We are very grateful for your active involvement, and at the same time, for the forthcoming parliamentary elections, we invite you to protect the vote and the democracy again in our young country. Text us free of charge at 500 88. Vote and Watch!   KFOS, edhe këtë herë me Voto dhe Vëzhgo Ashtu si në zgjedhjet e kaluara, edhe këtë herë KFOS iu mundëson që t’i raportoni

Read more

Organizohet tryeza “Kultura e Mosndëshkueshmërisë në Kosovë”

Forum-i 2015, sot, me 15 prill, e mbajti tryezën në të cilën u prezentua analiza “Kultura e Pandëshkueshmërisë në Kosovë”. Kjo analizë është punuar nga Organizata për Demokraci, Antikorrupcion dhe Dinjitet, Çohu! Panelistët e kësaj tryeze, të moderuar nga Luan Shllaku Drejtor Ekzekutiv i KFOS-it, ishin: Arben Gashi nga LDK-ja, Glauk Konjufca nga Vetëvendosja dhe Betim Musliu nga Instituti i Kosovës për Drejtësi. Pas prezentimit të analizës nga Lorik Bajrami – Çohu, pjesëmarrësit patën mundësi që t’i përgjigjen dy pyetjeve, rezultatet e të cilave mund t’i gjeni këtu. Për pyetjen e parë, rreth 70 pjesëmarrës, përfaqësues të Ambasadave nëFoto nga konferenca – Kultura e Mosndeshkueshmerise ne Kosove Kosovë, EULEX-it, UNMIK-ut, partive politike dhe një numri të madh nga shoqëria civile

Read more